Bakteri Türleri Özellikleri ve Görevleri
12 Temmuz 2024

Bakteri Türleri Özellikleri ve Görevleri

Bakteri Türleri

Bakteriler, tek hücreli mikroskobik canlı türleridir. Hayvanlar ve bitkiler arasında ayrı bir canlı kategorisi oluştururlar. İnsanlarda, doğada, hayvanlarda, toprakta, bitkilerde, suda ve havada oldukça fazla bakteri bulunur. Bakteriler klorofilsiz ve çekirdeksiz olup, bir ila altı mikron büyüklüğünde olan ve çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır.

Öbakteriler

Öbakteriler, Yunanca 'eu' (doğru, iyi) ve 'bakterion' (çubuk) kelimelerinden türetilmiştir. Öbakteri çeşitleri, ekstrem yerler dışında daha yaygın ortamlarda yaşarlar.

Spiral Bakteriler (Spirillum)

Spiral bakteriler, oldukça uzun bir eksen çevresinde helezonik şekilde sarılmış bir vücuda sahiptir. Bu bakteriler, uzun eksen çevresinde dönerek hareket eder. Uzunluk, sarmal miktarı ve sarmal yüksekliği türler arasında değişkenlik gösterir. Örneğin, frengi hastalığına sebep olan 'Treponema pallidum' bu türdendir.

Arkeabakteriler

1970'lerin sonunda keşfedilen arkeabakteri çeşitleri birçok biyoloğu şaşırtmıştır. Bu bakteri türleri, ekstrem yerlerde yaşamlarını sürdürürler. Örneğin, anaerobik, metanojenik arkeabakteri (Methanogenic archaebacteria) metabolizma sonrası metan üretir. Arkeabakteriler, büyükbaş hayvanların karın bölgelerinde yaşar ve bu hayvanların salgıladığı bağırsak gazlarından sorumludur. Ekstrem derecede halofilik arkeabakteriler (Halophilic archaebacteria) ise tuz oranı yüksek yerlerde yaşar. Halo, Yunancada 'tuz' anlamına gelir. Termoasidofilik arkeabakteriler ise oldukça yüksek ısıya sahip asit göllerinde yaşar. Bu tip yerlerde ısı 100 dereceyi aşar ve pH seviyesi iki civarındadır.

Beslenmelerine Göre Bakteriler

Bazı bakteri türleri ototrof olup kemosentez veya fotosentez yapar. Örneğin, siyanobakteri türleri bu gruba girer. Bakteri türlerinin çoğu heterotrof olarak parazit veya saprofit olarak yaşamlarını sürdürür.

Virgül Şeklinde Olan Bakteriler

Virgül şeklindeki bakteriler, flagella (kamçı) kullanarak hareket ederler ve virgül şekline benzerler.

Boyanmalarına Göre Bakteriler

Gram boyası kullanılarak boyanan bu bakteriler, mor ve mavi renk verenlere gram (+), turuncu ve kırmızı renk verenlere gram (-) bakteriler denir. Farklı renklerin ortaya çıkması, hücre çeperinin özelliklerinden kaynaklanır. Gram (+) bakteri türleri, kalın yapılı peptidoglikandan oluşmuş tek bir katmana sahipken, gram (-) bakteri türlerinde iki ince katman bulunur (ilk tabaka protein ve karbonhidratlardan, ikinci tabaka peptidoglikandan oluşur).

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları

Gram Negatif Bakteriler

Gram Negatif Bakteriler

Saprofit Bakterilerin Görevleri

Saprofit Bakterilerin Görevleri

Bakterilerde Konjugasyon

Bakterilerde Konjugasyon

İdrar Tahlilinde Bakteri Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Tahlilinde Bakteri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

E Coli Bakterisi Nedir?

E Coli Bakterisi Nedir?

Güncel

Kanda Bakteri Belirtileri ve Tedavisi

Kanda Bakteri Belirtileri ve Tedavisi