Salmonella Bakterisi Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Salmonella Bakterisi Belirtileri ve Tedavisi

Salmonella Bakterisi

Salmonella bakterisi, ilk kez domuzlarda keşfedilmiş olup, bağırsak enfeksiyonlarına neden olan çubuksu şeklinde bir gram negatif bakteri türüdür. Ayrıca, gıda zehirlenmelerinin en yaygın görüldüğü bakteri gruplarından birine verilen isimdir.

Salmonella'nın Yaşam Alanı ve Belirtileri

Salmonella bakterisi özellikle kuşlar, diğer hayvanlar ve insanların bağırsaklarında yaşama alanı bulur. Yaşam alanı bulduktan sonra, belirtiler genellikle 12 saat ile 72 saat içerisinde ortaya çıkar. En önemli belirti ishal olup, diğer belirtiler arasında kusma, baş ağrısı, bulantı, yüksek ateş ve karın ağrısı bulunur. Bu ishal durumu bazı hastaların doktora başvurmadan tedavi olmasını sağlarken, bazı kişilerde ise şiddetli olabilir ve ölümle sonuçlanabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar ve bebeklerde erken teşhis çok önemlidir. Salmonella enfeksiyonu, bağırsaklardan kan dolaşımına geçerek vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve antibiyotik tedavisinde geç kalındığında ölüme yol açabilir.

Salmonella Enfeksiyonunun Bulaşma Yolları

Salmonella enfeksiyonu genellikle hayvan dışkısı ve kontamine gıdalar yoluyla insanlara bulaşır. Bu gıdalar arasında yumurta, kümes hayvanları, meyve suyu, pişmemiş sebze ve meyve, baharatlar ve pastörize edilmemiş süt bulunmaktadır.

Hastalığın Tespiti

Salmonella enfeksiyonunun tespit edilmesinde dışkı örneği kullanılır. Belirti olarak ishal, bulantı, yüksek ateş, karın ağrısı gibi rahatsızlıklar gözlemlenir.

Hastalığın Tedavisi

Hasta genellikle 5-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Bunun yanında, sıvı tüketimi ve dinlenme tedaviye yardımcı olan etkenlerdir. İshal ve kusması aşırı görülen bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar ve bebeklerde damardan sıvı tedavisi gerekebilir. Salmonella enfeksiyonunu tedavi etmekte kullanılan antibiyotikler ishal süresini artırabilir ve hastalığın süresini uzatarak başkalarına bulaşma ve hastalığın tekrar etme olasılığını yükseltebilir.

Hastalıktan Korunma Yolları

Salmonella enfeksiyonuna karşı herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Korunma yolları şu şekildedir:

  • Pişmemiş yumurta, çiğ kıyma, pastörize edilmemiş içecekler ve ev yapımı mayonez ve benzeri gıdalardan kaçının.
  • Pişmemiş et veya kümes hayvanlarına temas ettikten sonra ellerinizi ve temas eden yüzeyleri su ve sabun ile yıkayın.
  • Günlük olarak tükettiğiniz et ve süt ürünlerinin tam olarak pişirilmesine dikkat edin. Tam pişirme bakterileri tamamen öldürür.
  • Pişirdiğiniz gıdaların tüm kısımlarının 70°C'ye ulaştığından emin olun.
  • Pişmiş gıdaları çok zaman harcamadan tüketin. Çünkü oda sıcaklığında olan herhangi bir pişmiş gıda, bakteri üretmeye başlar.
  • Pişmiş gıdaların bekleme süresi 5 saatten fazla ise hızla soğutup 10°C'nin altında saklayın.
  • Bebekler ve yaşlılar için bekletilmemiş gıdaları tercih etmeye çalışın.

Salmonella bakterisi, doğru önlemler alındığında büyük ölçüde önlenebilir bir enfeksiyon kaynağıdır. Hijyen kurallarına dikkat edilmesi, gıdaların doğru bir şekilde hazırlanması ve saklanması, bu bakteriden korunmada en etkili yöntemlerdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bakterilerde Konjugasyon

Bakterilerde Konjugasyon

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bakteri Genetiği Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Bakteri Genetiği Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Kanda Bakteri Belirtileri ve Tedavisi

Kanda Bakteri Belirtileri ve Tedavisi

Bakteri Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Bakteri Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

İdrarda Bol Bakteri Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Bol Bakteri Belirtileri ve Tedavisi

Bakterilerin Özellikleri Nelerdir?

Bakterilerin Özellikleri Nelerdir?