Pylori Bakteri Türleri ve Özellikleri
24 Haziran 2024

Pylori Bakteri Türleri ve Özellikleri

Pylori Bakteri

Pylori Bakteri, mide ve duodenumun çeşitli alanlarında yerleşen, mikroaerofilik bir bakteri türüdür. Yerleştiği bölgede kronik enflamasyona sebep olur. Bunun sonucunda mide ülseri, duodenum ülseri ve mide kanseri gelişebilir.

Birçok durumda herhangi bir semptom görülmez. Bazı durumlarda ise mide ve duodenal ülserler de dahil olmak üzere ciddi problemlere yol açabilir. Ülserlerin çeşitli semptomları olabilir ya da hiçbir semptom görülmeyebilir. Sıkça;
  • Ağrı veya sızı
  • Şişlik
  • Çok az yemek yedikten sonra bile doyma hissi
  • Duodenal ülserlerde yemekten hemen sonra acıkmak ve geceleri açlık ağrıları ile uyanma
  • Bulantı
  • Kusma
  • İştah eksikliği
  • Koyu renkli dışkı
Kanamalı ülserler yorgunluk hissi ve düşük kan sayımına sebep olabilir.

Pylori Bakteri Genel Yapısı

Pylori Bakteri; spiral yapıda, yaklaşık 3 mikrometre uzunluğunda ve 0.5 mikrometre çapındadır. Solunumu oksijenlidir ama atmosferdeki oksijen oranı yaşayabilmesi için gerekenden çok fazladır. Oksijen oranı daha düşük ortamlarda üreyebilir, bu yüzden bu bakterilere mikroaerofilik yani %1'den az oksijenli ortamda yaşayabilen bakteri denmektedir.

Pylori Bakteri Nasıl Teşhis Edilir?

Pylori Bakteri'nin neden olduğu enfeksiyonun teşhisi genelde dispeptik semptomlara ve enfeksiyon testlerinin sonucuna göre konur. Bakterinin antikorlarının varlığını saptamak için kan testi, dışkıda antijen testi ya da üre-nefes testi ile pylori enfeksiyonunun varlığı tespit edilebilir. Ayrıca enfeksiyonu saptamak için daha güvenilir yollar; mideden doku almak yoluyla hızlı üreaz testi, mikrobiyal kültür ve histolojik incelemedir. Elbette biyopsi yönteminde dahil olmak üzere tüm yöntemlerde hata payı vardır.

Pylori Bakteri Önleme

Pylori Bakteri üst gastrointestinal hastalıkların en sık görülen sebebidir. Bu enfeksiyonun eradikasyonu gastrit, dispepsi, peptik ülser semptomlarını azaltır ve belki de mide kanseri bu sayede önlenecektir. Bakterilerin antimikrobiyal direnç geliştirmesi yüzünden önleme stratejilerine ihtiyaç artmaktadır. Fareler üzerinde yapılan aşı çalışmaları umut vericidir. Geliştirilen intramüsküler bir aşının klinik çalışmaları sürmektedir.

Pylori Bakteri Tedavi Nasıl Yapılır?

Pylori Bakteri'nin keşfedildiği 1982'den önce alkol, sigara, asit, kafein, baharatlı yiyecekler ve stres ülserin nedenleri olarak kabul edilmekteydi. O dönem tedaviler semptomları azaltmakla birlikte, enfeksiyon ortadan kaldırılmadığı için kalıcı bir çözüm oluşturmuyordu. Bugün ülserlerin büyük bir kısmının nedeni olduğu bilinen Pylori Bakteri'ye karşı uygun antibiyotik kullanımı ile hastaların çoğunda başarılı olunmakta ve ülserin yeniden oluşma olasılığı azaltılmaktadır.

Dünya nüfusunun yarısına yakını Pylori Bakteri'sini taşımaktadır. Uzun süre gözden kaçırılan bu bakteri, neredeyse tüm gastrit ve ülser vakaları ile bazı mide kanserlerinin ardında yatan nedendir. Ancak yıllarca çektikleri mide rahatsızlığının kaynağından habersiz yaşayan pek çok kişi yararını çok fazla görmedikleri anti-asit ilaçları kullanmaktaydı.

Bugün ülser uygun antibiyotik tedavisiyle çoğunlukla bir hafta içinde bütünüyle ortadan kaldırılabilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fotosentetik Bakteriler Nelerdir?

Fotosentetik Bakteriler Nelerdir?

Saprofit Bakterilerin Görevleri

Saprofit Bakterilerin Görevleri

Anaerob Bakteriler Etkileri ve Korunma Yolları

Anaerob Bakteriler Etkileri ve Korunma Yolları

Bakteri Türleri ve Çeşitleri

Bakteri Türleri ve Çeşitleri

Bakteri Yapısı Türleri ve Özellikleri

Bakteri Yapısı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Flora Bakterileri Türleri ve Özellikleri

Flora Bakterileri Türleri ve Özellikleri

Güncel

Bakteri ve Virüsler Türleri ve Özellikleri

Bakteri ve Virüsler Türleri ve Özellikleri