Yararlı Bakteriler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
19 Temmuz 2024

Yararlı Bakteriler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yararlı Bakteriler

Yararlı bakteriler, hayatımızın birçok alanında önemli görevler üstlenmektedir. İnsan vücudunda yaptıkları görevlerin yanı sıra ekolojik dengeyi de sağlayan bu bakteriler, bazen insanlar tarafından farkında olmadan yok edilmektedir. Bu durumda beklenmedik hastalıklar ortaya çıkarak sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle, yararlı bakterilerin öldürülmemesi, insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. İnsan vücudunda en çok bağırsaklarda yararlı bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler, bağırsaklar üzerinde yerleşmiş bir şekilde uzun süre yaşayarak insan vücuduna fayda sağlar. Sağladıkları bu faydalar nedeniyle bu bakterilere kısaca yararlı bakteriler adı verilmektedir. İnsan vücudunda bulunan hücrelerin yaklaşık olarak on katı kadar bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler birçok farklı türe ayrılmaktadır. Fakat bu bakteriler insanlara herhangi bir zarar vermediği, aksine insan vücuduna fayda sağladığı için yararlı bakteriler olarak adlandırılmaktadır. Yapılan tıbbi araştırmalar sonucunda insan bağırsaklarının bütün şifreleri çözülmüş ve bu organlar, insan gözünde bir boru olmaktan çıkmıştır. Bu durumda bağırsaklarda bulunan bakterilerin varlığı da tespit edilmiştir.

Yararlı Bakterilerin Varlığı ve Önemi

Yararlı bakteriler, aslında insan ilk doğduğunda bağırsaklar içerisinde bulunmaz. Son derece steril olan bu bağırsaklar, çok kısa bir süre sonra bu bakterilerle dolar. İlk zamanlar çok az sayıda olan bu bakteriler, zamanla çoğalarak normal bir insan bağırsağında bulunan bakteri sayısına ulaşır. Bu nedenle sezaryen doğum yöntemi ile doğan bir bebek ile normal doğan bir bebek arasında büyük farklılıklar gözlemlenmektedir. Yararlı bakteriler, normal doğum yapmış bir bebekte çok daha hızlı bir şekilde oluşurken, sezaryen ile doğmuş bebekte yararlı bakteri oluşumu çok daha yavaş ve fakir bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu durum, normal doğum ile doğmuş bebeğin çok daha dirençli olmasına neden olmaktadır. Bir bebekte yararlı bakterilerin artması için yapılabilecek en etkin yöntem, bol bol anne sütü tüketimidir. Anne sütünün yararlı bakteriler üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. Anne sütü, vücuttaki tüm durumların dengesini sağladığı gibi bu tür bakterilerin dengesinin de sağlanmasını kolaylaştırmaktadır. Bu durumun meydana gelmesine, anne sütünün bu bakteriler için uygun ortamı sağlaması neden olmaktadır. Bu nedenle bir bebek için anne sütü her şeyden daha önemli bir rol oynamaktadır.

Yararlı Bakterilerin Korunması

Yararlı bakterilerin oluşması için yapılacak çabaların yanı sıra, bu bakterilerin kaybedilmesi durumunda birçok hastalık meydana gelmektedir. Bu nedenle yararlı bakterileri kaybetmemek için özen göstermek gerekmektedir. Aslında insanlar farkında olmadan birçok eylem ile yararlı bakterileri öldürmektedir. Bu durum, özellikle kullanılan antibiyotik ilaçlar nedeniyle zarar görmektedir. Bu ilaçlar, zararlı bakterilerin ölümünü gerçekleştirirken aynı zamanda yararlı bakterilere de zarar vererek sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, özellikle çocuklarda görülen dengesiz ve yetersiz beslenme durumları da yararlı bakteriler için büyük tehdit oluşturmaktadır. Düzensiz beslenme sonrasında ortaya çıkan vitaminsizlik gibi durumlarda yararlı bakteriler yaşayamaz. Bazı insanlarda çok büyük takıntı haline gelen hijyen durumları, yararlı bakteri sayısının azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle hijyen iyi bir durumdur, fakat unutulmamalıdır ki aşırı hijyen takıntısı, iyi gibi görünse de aslında son derece zararlı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Anaerobik Bakteri Nedir?

Anaerobik Bakteri Nedir?

Güncel

Bakterilerde Konjugasyon

Bakterilerde Konjugasyon

Güncel

Pylori Bakteri Türleri ve Özellikleri

Pylori Bakteri Türleri ve Özellikleri