Bakteri ve Virüsler Türleri ve Özellikleri
15 Temmuz 2024

Bakteri ve Virüsler Türleri ve Özellikleri

Bakteri ve Virüsler

Bakteri ve virüsler denildiğinde, genellikle akla ilk gelen şey bu mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklardır. Virüs kelimesi Latince "zehir" anlamına gelir ve ilk keşfedildiğinde, virüslerin neden olduğu hastalıkların bakterilerden kaynaklandığı düşünülmüştür.

Virüsler

Virüsler, enzim ve sitoplazma sistemlerine sahip olmadıkları için zorunlu parazitlerdir. Üremeleri için konak hücreye ihtiyaç duyarlar. Protein sentezleyemezler ve ribozomları yoktur. Virüsler hücre içinde canlı, hücre dışında ise cansızdırlar. Antibiyotik gibi ilaçlardan etkilenmezler, çünkü kendi metabolizmaları yoktur. Virüslerin çoğalabilmesi için bir konak hücreye girmesi gerekir ve bu hücreyi kullanarak yeni virüsler üretirler. Virüslerin yok edilmesi radyasyon, kurutma, yüksek sıcaklık ve kimyasal yollarla mümkündür. Virüslerin neden olduğu bazı hastalıklar şunlardır:

  • Soğuk algınlığı
  • Kızamıkçık
  • AIDS
  • Kızamık
  • Akut bronşit
  • Grip
  • Larenjit ve otit
  • Viral hepatit

Bakteriler

Bakteriler, her yerde bulunabilen mikroorganizmalardır. Genellikle sularda ve organik atıkların bol olduğu yerlerde yaşarlar. Tek hücrelidirler ve kloroplast, mitokondri, endoplazmik retikulum gibi organellere sahip değildirler. Hücre zarı, RNA, sitoplazma ve DNA bakterilerin temel yapısını oluşturur. Bazı bakteriler kamçıları ile hareket ederken, diğerleri pasif harekete sahiptir. Bakteriler tek kamçılı, bir demet kamçılı, çok kamçılı ve kamçısız olarak gruplandırılabilir. Bakterilerin neden olduğu bazı hastalıklar şunlardır:

  • Yara enfeksiyonları
  • Pnömoni
  • Larenjit ve otit
  • Bakteriyel menenjit

Bakteri ve Virüsler Arasındaki Farklar

Bakteriler, virüslerden daha büyük oldukları için normal bir mikroskop yardımı ile görülebilirler, ancak virüsler sadece elektron mikroskobu ile görülebilir. İnce bir filtreden bakteriler geçemezken, virüsler bu filtreden rahatça geçebilir. Bakterilerin çoğalması için canlı bir hücreye ihtiyaçları yoktur, ancak virüslerin vardır. Virüsler antibiyotiklerle öldürülemezken, bakteriler bu tür ilaçlarla ortadan kaldırılabilir.

Bakteri ve Virüslerden Korunma Yolları

Bakteri ve virüslerden korunmak için aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

  • Ellerin temiz bir şekilde yıkanması ve kurulanması ilk temel kuraldır. Sık sık yıkanan ellerde bakteri ve virüsler daha az bulunur. Tek kullanımlık kâğıtlarla eller iyice kurulanmalıdır.
  • Evlerin ve çalışılan ortamın temiz olması ve hijyen kurallarına uygun bir şekilde temizlenmesi gereklidir. Herkesin çok sık kullandığı anahtarlar, düğmeler, telefon gibi ortak kullanılan eşyalar sık sık temizlenmelidir.
  • Grip aşısı yaptırmak önemli bir önlemdir.
  • Öksürük gibi durumlarda ağız kapatılmalı ve bakteri ile virüslerin yayılmasına engel olunmalıdır.
  • Hasta olan kişilere çok yaklaşılmamalıdır.
  • Emzirme döneminde bebek sık sık emzirilmelidir, çünkü anne sütü bebeği bakteri ve virüslerden korur.
  • Sigara içen ve içilen yerlerden uzak durulmalıdır, çünkü bu tür ortamlarda bakteri ve virüsler çok fazla bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Arnisa

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Evde grip olduğumda ellerimi ne sıklıkta yıkamam gerekiyor ve hangi tür ortamların temizliğine özellikle dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Arnisa, grip olduğunuzda ellerinizi sık sık yıkamanız önemlidir. Özellikle hapşırdıktan, öksürdükten veya burun sildikten sonra ellerinizi mutlaka sabun ve su ile yıkamanız gerekiyor. Elleri yıkama sıklığı konusunda belirli bir saat aralığı yoktur, ancak bu gibi durumların ardından hemen yıkamanız önemli.

Ayrıca, sık dokunduğunuz yüzeylerin temizliğine özellikle dikkat etmelisiniz. Kapı kolları, telefonlar, kumandalar, bilgisayar klavyeleri ve musluk başları gibi yüzeyleri dezenfekte etmek, virüs yayılımını önlemeye yardımcı olabilir. Bu yüzeyleri gün içinde birkaç kez silmek, hem sizin hem de evdeki diğer kişilerin sağlığı için faydalı olacaktır. Geçmiş olsun ve sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Anaerobik Bakteri Nedir?

Anaerobik Bakteri Nedir?

Gram Negatif Bakteriler

Gram Negatif Bakteriler

Bakteri Morfolojisi

Bakteri Morfolojisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Virüsler ve Bakterilerin Zararları

Virüsler ve Bakterilerin Zararları

Bakteri Hücresi Nelerdir?

Bakteri Hücresi Nelerdir?

Bakteri İdentifikasyonu Nedir?

Bakteri İdentifikasyonu Nedir?

Bakteri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bakteri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Et Yiyen Bakteri Belirtileri Nelerdir?

Et Yiyen Bakteri Belirtileri Nelerdir?

Güncel

Saprofit Bakterilerin Görevleri

Saprofit Bakterilerin Görevleri

Güncel

E Coli Bakterisi Nedir?

E Coli Bakterisi Nedir?

Güncel

Fotosentetik Bakteriler Nelerdir?

Fotosentetik Bakteriler Nelerdir?