E. Coli Bakterisi Tanımı ve Tarihi Bir bakteri cinsi olan Escherichia coli, Avusturyalı doktor Theodor von Escherich (1857-1911) tarafından ilk kez izole edilmiştir. Bu bakteri cinsi, Enterobacteriaceae ailesine aittir ve insanların ve diğer hayvanların bağırsak sistemlerinde yaygın bir biçimde bulunur. Adının okunuşu ve yazılışı zor olduğu için genellikle E. Coli olarak belirtilir. E. Coli bakterisi, vücutta selülozun parçalanmasına ve K vitamininin absorbsiyonuna katkıda bulunur. Ancak, tüm formları bu kadar faydalı değildir. Tehlikeli Formları İlk olarak 1982 yılında belirlenen E. Coli O157:H7 formu en tehlikeli olanıdır ve "Shiga toksini" adı verilen çok güçlü bir zehir salgılar. Bu zehir, insan böbreğinde, beyninde ve bağırsağında yer alan alıcı hücrelerle bağlanarak bu hücreleri öldürür. Bu alıcı hücreler her insanda bulunmadığı için herkeste aynı etkiyi göstermez. Bu durum, bazı insanların ve hayvanların E. Coli O157:H7 almasıyla fazla bir şekilde hastalanmasına sebep olurken, bazılarında ise bir etki olmamasını açıklar. Kaynak ve Bulaşma Yolları E. Coli O157:H7, çoğunlukla sığırların mide ve bağırsak kanalında bulunan mutant bir bakteri cinsidir. Sığırların et olarak tüketilen kasları bu bakteri cinsini içermez. Ancak, enfekte bir sığırın dışkısı veya bağırsakları ile temas etmiş olan ete bulaşma olasılığı vardır. Stres altında kalan sığırların E. Coli barındırmaya daha uygun olduğu düşünülse de, E. Coli bakterisinin kesin kaynağı henüz belirlenememiştir. Çoğunlukla çiftliklerde beslenen sığırlar, otlanma esnasında henüz tam olarak doymamışken sürünün yemek olmayan kapalı ortamlara toplanması gibi sebeplerden ötürü strese maruz kalmaktadır. Çiftlik ve Kesimhane Koşulları Dar bölgelerde yaşamlarını sürdürdüklerinde, sığırların birbirlerinin üzerine dışkılarının bulaşmama riski yok denilecek kadar azdır. Bu sebeple, derilerinin üzerinde pislikler ve kümülatif birikintiler bulunur. Kesim zamanında kesimhaneye gönderilen hayvanlar, önce bayıltılıp bir taşıma bandına asılır ve bu taşıma bandının hareketi sırasında, kesilecek hayvanın derisinde bulunan pisliklerin daha önce kesilmiş bir hayvanın etinin üzerine gelerek kontamine etme riski vardır. Bazen de kesilen hayvanlar askıdan pis olan yere düşerek yeterince temizlenmeden tekrar askıya çıkarılabilmektedir. Hamburger Etleri ve Kontaminasyon E. Coli ile en çok kontamine olan etler, çoğunlukla hamburger etleridir. Çünkü normal olarak satın aldığınız hamburgerin eti, belki 100 farklı sığırın etinin karması olabilir ve bu kullanılan etler de tahmin edileceği gibi en iyi kalite etler değildir. Çoğunlukla artık süt vermeyen ve yaşlı hayvanların etidir. Bu hayvanlardan birinin bile eti E. Coli taşısa, kullanılan diğer tüm hayvanların etleri de proses sırasında bu etle karışacağından kontamine olur. Bu sebeple, oldukça sık hamburger kaynaklı E. Coli zehirlenmesine dair haberler çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Hamburger Hastalığı 1970'li yılların sonlarına kadar sebebi tam olarak bilinmeyen bu gizemli "hamburger hastalığı" artık E. Coli zehirlenmesi olarak belirtilmiştir. 1977 yılında Kanada'da meşhur bir fast food zincirinde satılan hamburgerler rahatsızlıkların oluşmasıyla patlak verdi. Çoğunlukla şiddetli karın ağrısı ve bununla beraber devam eden kanlı ishal hastalığın genel semptomlarıydı. Bazı insanlar, böbreklerin daha sonra vücuttaki tüm organların fonksiyonlarının sona ermesiyle başlayan ve tedavisi olmayıp ölümcül nitelikte olan hemolitik üremik sendrom sebebiyle yatağa düşüyordu. Önlemler ve Sonuç E. Coli kaynaklı hastalıkların önlenmesi için, etlerin yeterince pişirilmesi, hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve kontaminasyon riskinin azaltılması büyük önem taşır. Özellikle etlerin işlenmesi ve hazırlanması sırasında dikkat edilmesi gereken hijyen standartlarının sağlanması, halk sağlığı açısından kritik bir öneme sahiptir. |
Lemide
21 Temmuz 2024 PazarE. Coli bakterisi hakkında öğrendiklerim beni oldukça endişelendirdi. Özellikle hamburger etlerinin bu kadar riskli olabileceğini bilmek, fast food tüketimimi sorgulamama neden oldu. Sizce hamburger hastalığı olarak bilinen bu durumdan korunmak için ne gibi önlemler almalıyız? Ve bu bakterinin kaynağı tam olarak bilinemiyorsa, daha fazla risk altında mıyız?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Lemide,
Endişelerini anlıyorum ve bu konuda daha bilinçli olman gerçekten önemli. E. Coli bakterisi özellikle çiğ veya az pişmiş etlerde bulunabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden, hamburger veya diğer et ürünlerini tüketirken bazı önlemler alman yerinde olur. Öncelikle, etlerin iyi pişmiş olmasına dikkat etmelisin; iç sıcaklığının en az 70°C'ye ulaşması gerekiyor. Ayrıca, etlerin hazırlandığı yüzeylerin ve kullanılan mutfak gereçlerinin temizliği de çok önemli. Çapraz bulaşmayı önlemek için çiğ etle temas eden bıçak ve kesme tahtalarını iyice yıkamalısın.
Bakterinin kaynağının tam olarak bilinmemesi, genel hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini gösteriyor. Elleri sık sık yıkamak, sebze ve meyveleri iyi yıkamak da bu önlemler arasında. Fast food tüketimini azaltmak ve daha güvenilir kaynaklardan temin edilen gıdaları tüketmek de riski azaltacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.